Excavatii - Sapaturi


DeverTrans este specializata in excavatii si sapaturi. Facem acest lucru din 1994 avand sute de lucrari la activ.

Detalii

EXECUTAREA LUCRARILOR DE EXCAVATII

1. DESCRIEREA PROCEDURII

1.1 Lucrari pregatitoare excavatiilor ce se impun pentru inceperea si desfasurarea in bune conditii a procesului tehnologic de excavare.

Lucrarile de excavatii pot fi incepute numai dupa efectuarea operatiei de predare - primire a amplasamentului si a frontului de lucru, in conditiile legii, precum si a trasarii zonei de excavatii conform detaliiior de executie.

Lucrarile ce se vor executa inainte de inceperea lucrarilor de excavatii propriu zise sunt in principal cele de defrisari, demolari, amenajare a terenului si a platformei de lucru. Defrisarea terenului consta in taierea arborilor si tufisurile sau, atunci cind este posibil, smulgerea tor din radacina, scoaterea butucilor din radacini izolate, precum si indepartarea materialului lemnos de pe suprafata de teren pe care se vor executa sapaturile.

Gropile ce ramin dupa scoalerea lor, vor fi umplute cu pamint compact. Suprafetele de teren ce urmeaza a fi defrisate se vor stabili prin proiectul de excavatii.

Inainte de inceperea lucrarilor de excavatii se vor examina retelele subterane ale instalatiilor de apa, gaze, canalizare, electrice, etc. din zona unde au loc lucrarile de excavatii.

Prin proiect se vor stabili masurile speciale ce trebuiesc luate pentru ca lucrarile de excavatii sa nu fie stinjenite in executarea lor de eventualele distrugeri accidentale ale acestora si a se evita accidentele sau incendiile.

In cazul in care exista pericol de incendiu sau explozie in zona de excavatii este necesara obtinerea de catre beneficiar a permisului de foc. Materialele rezultate vor fi evacuate pentru a nu stinjeni lucrarile de sapaturi. Daca in timpul executarii excavatiilor se intilnesc obiecte sau constructii cu interes arheologic, lucrarie de sapaturi se vor opri si se vor anunta organele competente. Intreaga suprafata a terenului pe care se executa excavatiile va fi curatata de frunze, crengi. buruieni si, cind este cazul, de zapada.

Excavarea stratului vegetal se va face de regula mecanizat. Pamintul vegetal rezuftat din sapaturi va fi depozitat in afara perimetrului de excavatii in vederea redarii in circuitul agricol. Scurgerea apelor superficiale spre terenul pe care se executa lucrarile de excavatii va fi oprita prin executarea de santuri de garda ce vor dirija aceste ape in afara zonelor de sapaturi.


1.2 Trasarea zonei de excavat


Trasarea zonei de excavat pe teren cuprinde fixarea pozitiei sapaturii pe amplasamentele proiectate si marcarea fiecarei zone de excavatii conform proiectului.

Pentru intocmirea planului de executare a lucrarilor de trasari necesare fixarii pozitiei sapaturilor pe amplasamentele proiectate, abaterile admisibile la trasare sunt date in "Indrumatoarele privind executarea trasarii de detaliu in constructie".

Trasarea lucrarilor de excavatii pentru fundatii face parte din trasarea lucrarilor de detaliu si se efectueaza pe baza planului de trasare, dupa fixarea pozitiei lucrarii de excavatii pe amplasamentul proiectat.


1.3 Utilajele si materialele necesare pentru procesul tehnologic


Pentru alegerea schemelor tehnologice de executie si a utilajelor de sapat la executarea mecanizata a excavatiilor se va tine seama de indicativele urmatoare privind domeniul de folosire a principalelor tipuri de utilaje de sapat, excavat:


a). Excavatoarele cu cupa dreapta sunt indicate la sapaturi deschise in spatii intinse avind adincimi peste 2 m. Ele pot efectua excavatii in orice fel de terenuri, inclusiv cele stincoase, dislocate in prealabil cu explozivi. Asigurarea umplerii complete a cupei se realizeaza atunci cind adincimea minima a sapaturii este de trei ori mai mare decat inaltimea cupei.

b). Excavatoarele cu cupa inversa se utilizeaza pentru executarea excavatiilor sub nivelul terenului pe care sunt asezate. Utilizarea lor este indicata pentru executarea de sapaturi pentru santurilor si gropilor de fundatie cu pereti verticali. In comparatie cu excavatoarele cu cupa dreapta, cele cu cupa inversa lucreaza cu mai bune rezultate in pamanturi umede.

c). Excavatoarele cu greifer se utilizeaza la excavatii in terenuri usoare si frecvent in terenuri foarte umede precum si la pamanturi aflate sub apa.

d). Excavatoarele cu mai multe cupe cu lant sunt utilaje de mare productivitate - sunt greoaie, astfel ca nu se justifica a fi folosite decit la lucrari cu volum mare de sapaturi. Ele executa excavatii in terenuri omogene, usoare si medii neputind fi utilizate in terenuri stincoase, Inghetate sau cu bolovani sau radacini.

e). Draglinele se utilizeaza cu maximum de randament pentru sapaturi in terenuri necoezive sau sub nivelul apei, unde descarcarea se face de obicei in depozit. Ele pot efectua si incarcarea pamintului in mijloace de transport.

f). Screperele se utilizeaza la lucrari de terasamente care necesita sapaturi de mica adincime repartizate pe suprafete mari, terenurile putand fi scarificate in prealabil.

g). Buldozerele sunt utilaje cu un domeniu de folosire foarte variat putand executa concomitent saparea, nivelarea si transportul pamintului. Ele pot fi utilizate si la defrisarea terenului, doborarea arborilor si scoaterea radacinilor, aplanarea terenurilor denivelate sau gropi, amenajarea drumurilor de acces si pregatirea terenului pentru lucrul cu excavatoarele prin indepartarea blocurilor de piatra in terenuri stancoase, precum si la umplerea santurilor lucrarilor de instalatii.

h).Grederele sunt utilaje destinate in special la finisarea lucrarilor de pamant, putand fi folosite si la executarea unor sapaturi mici, cum ar fi santurile pentru drenuri. Genul de sapatura caracteristica grederelor este excavarea la mica adincime cu deplasarea laterala la mica distanta a unor cantitati mari de pamint- mecanizat.



Apelati la noi